Bishop Percy House, Bridgnorth

The project at Bishop Percy’s House is made up of a number of elements. The sympathetic refurbishment of Bishop Percy House itself, the new builds to the rear and the refurbishment of the neighbouring cottage on Cartway.

Within the main house the ground floor is to become a tea room with two holiday apartments above. The Old gymnasium to the rear is to be demolished and replaced by two new contemporary upside-down cottages and following refurbishment the adjoining cottage on Cartway which will become a self contained unit.

Set in the centre of town Bishop Percy House is a striking landmark building, the plan is to bring it back to life so that all those interested in its fascinating past can step inside once again. The project incorporates refurbishment and remodelling of the historical building and a new build element to the rear.

Building the new homes at the rear will be key to enabling the preservation the historic house with a bold blend of ancient and modern.
Elements of Bridgnorth’s heritage have been used in the design of the two homes in an eye-catching contemporary building planned for the riverside plot set behind the main house where the derelict gym currently lies.

 

The new houses are typically elevated and ‘upside down in nature’ organised largely into a single aspect design and maximising ‘up river’ views through balconies and large windows. The houses will be a striking contrast to the black and white timber-framed Grade I listed property. The team at JDP, the planners and the owners didn’t want to mimic the style of Bishop Percy’s they wanted something different so that the ancient building continues to stand out and doesn’t get lost in it’s surroundings.

Other similar projects