New Town, New Home, New Design Project

The team at Johnson Design Partnership Ltd an architectural practice based in Bridgnorth, thoroughly enjoyed working on this project, the clients, a design conscious couple who had recently relocated to Shrewsbury, were looking to update their new home.

Their traditional house now has a stepped extension that uses a palette of modern complimentary materials including green zinc, designer windows and glazing and a green roof. A contemporary space that connects with their sloping garden and is flooded with natural light.

What the clients have to say:

Why did you decide to relocate to Shrewsbury?

We had always planned to move out of the southeast when we retired.  We wanted somewhere that was not too remote, had great countryside for walking and cycling, and was less busy than Buckinghamshire.  After some research and field work, we decided Shropshire fitted the general bill and Shrewsbury provided the extra benefits of a large enough town to provide theatre, bridge clubs and all the retail outlets one needs for day to day living.  We moved up here in the autumn of 2015 and have found that our expectations have been exceeded in terms of the countryside with the added bonus of everyone being so friendly.

What did you want to achieve by adding an extension to your home?

The home we bought in 2015 had been previously extended, but had a relatively small kitchen for the size of the house.  We therefore wanted to enlarge the kitchen so that we could have a family-sized informal eating area as part of it.  We are lucky to have quite a large south facing garden at the rear which slopes away from the house, so we wanted to add more windows to the back of the kitchen so we could appreciate the garden more.  Expanding the kitchen necessitated extending out of the back of the house over an existing terrace.  It therefore seemed natural to incorporate the existing storage area below the terrace to make a new garden room on a level down from the kitchen.  This would also give us another link into the garden. Johnson Design Partnership immediately saw the same potential in the site and we quickly agreed an initial concept.

Does the finished result meet with your expectations? If so, how?

We love our new kitchen and garden room.  It was quite a complicated project but it was very well executed by Three Pines Builders from Wolverhampton.  We have wonderful views down the garden from both rooms.  The new kitchen layout and furnishings work very well and complement the oak joinery of the existing house.  It is definitely the room where we spend most time.  We like the clean modern look of the exterior and the green colour we chose for the zinc cladding works very well for the garden setting in which it sits.  The sedum roof on the extension also brings the garden in close to the house.

How does the space make you feel?

The new rooms, with all their large windows are so light, warm and sunny that it is a lovely space to be in.

Would you recommend Johnson Design Partnership to others thinking of doing a similar project?

Yes, we would be happy recommending Johnson Design Partnership; we found them easy to work with and responsive to our changes and questions.